Kako igrati šah?

Kako igrati šah?

Ove upute donose objašnjenje pravila šaha. Iz ljubavi prema igri željeli smo stvoriti vlastiti ilustriran vodič. Svjesni smo da postoje brojni drugi te se nadamo da će i naša uputstva pridonijeti rastu i napretku zajednice šahista.
Pokušali smo upravo uz pomoć ilustracija objasniti što je više moguće pa ako je ponešto ostalo nejasno ili zbunjujuće, dobro prouči slikovne prikaze. Njima smo pokušali približiti slijed složenijih poteza u šahu.

1. korak: Postavljanje, Red igranja / Izmjena igrača, Oduzimanje figura

Postavljanje
Ploča se postavlja, kako je i prikazano, između dva igrača, tako da je s obje strane u redu najbližem rubu ploče u desnom kutu bijeli kvadrat. [Na ploču se slažu 32 figure, 16 sa svake strane. Zapamti da kraljica mora stajati na kvadratu, odnosno polju koje odgovara njenoj boji.


Red igranja / Izmjena igrača
Igrač s bijelim figurama uvijek kreće prvi, a zatim se igrači izmjenjuju. Kada je tvoj red, smiješ pomaknuti samo jednu figuru, osim u slučaju rokade (koju ćemo objasniti kasnije).

Uzimanje figura
Igrači (od)uzimaju protivnikove figure kada im se one nađu na putanji kretanja. Pritom jedino pješaci uzimaju figure na drugačiji način od uobičajena njihova kretanja (objašnjeno kasnije). Igrači ne mogu uzimati ili prolaziti kroz i preko vlastitih figura.

 

2. korak: Kretanje pješaka (pijuna)

kretanje pješaka

Pješaci se kreću samo prema naprijed. Na početku igre, pri prvom potezu, pješak može prijeći jedan ili dva kvadrata, a pri svakom sljedeću kretanju, dopušteno je jedno polje (kvadrat). Kada igrač uz pomoć pješaka uzima figuru protivnika, kreće se dijagonalno (ali i dalje samo jedno polje prema naprijed).

Promocija pješaka
Ako pješak dostigne suprotnu stranu ploče (krajnji red), tada se promovira, odnosno pretvara u jednu od “težih” figura (sve osim kralja). Ne postoji ograničen broj pješaka koji mogu biti promovirani.

3. korak: Top (kula)

TopTopovi se kreću naprijed, natrag i ustranu neograničen broj polja.

4. korak: Skakač (konj)

konj

Skakači su jedine figure koje “skaču” s ploče pri kretanju. Za razliku od ostalih figura, njihovo kretanje nije onemogućeno kada se neka druga figura nađe između skakačeva trenutnog položaja i odredišne točke.
Kako bi lakše zapamtio način kretanja skakača, zamisli veliko slovo L; dva mjesta prema naprijed, natrag ili ustranu te jedno polje nadesno.

5. korak: Lovac

Lovac
Lovci se kreću u dijagonalnim linijama na bilo koju stranu neograničen broj polja.

6. korak: Kraljica (dama)

Kraljica
Kraljica se može kretati i ravno i dijagonalno u bilo kojem smjeru.

7. korak: Kralj

Kralj
Kralj se može kretati u bilo kojem smjeru po jedan kvadrat, odnosno polje.


Kralj pod napadom
Kralj ne može zauzeti mjesto koje je pod napadom figure protivnika.

8. korak: Poseban potez - Rokada (rošada)

Rošada  Rošada  Rošada

Rokada je jedini potez u šahu koji dopušta istovremeno pomicanje dvaju figura.

Kralj se pomiče za dva polja prema topu, koji ga zatim “zaobiđe” i zauzme mjesto s druge strane kralja. Kralj može rokirati samo ako:
a) kralj nije pomican
b) kralj nije u šahu
c) kralj pri rokadi ne prolazi kroz šah niti ulazi u njega
d) između kralja i topa s kojim rokira nema drugih figura
e) top koji sudjeluje u rokadi nije pomican.

Nije važno je li:
a) kralj bio u šahu, a više nije
b) top otvoren za napad protivnika prije rokade.

9. korak: Poseban potez - En Passant

    
En passant (franc. u prolazu) poseban je potez pješaka u napadu na suparničke pješake.
Može se primijeniti samo kada protivnik pomakne pješaka za dva polja, a odredišni mu je položaj pored tvog pješaka. Svojim pješakom tada možeš dijagonalno prema naprijed (“u prolazu”) uzeti protivničku figuru.


10. korak: Šah


Kralj je u šahu kada je protivnik na položaju iz kojeg ga može neometano napasti. Igrač mora maknuti kralja s tog polja ili odmah blokirati šah (pomicanjem neke druge figure).
Igrač ne smije pomaknuti figuru kralja u šah poziciju.

11. korak: Šah-mat


Stavljanje protivnikova kralja u šah-mat jedini je put do pobjede.
Kralj je u šah-mat poziciji ako je u šahu koji ne može blokirati, a ne može se ni pomaknuti ni na jedno polje koje nije pod izravnim napadom protivnika.
Na ilustraciji je bijela kraljica stavila crnog kralja u šah te može napasti sva polja na koja bi se kralj mogao pokušati pomaknuti. Kralj ne može uzeti kraljicu jer ju štiti skakač. Crni lovac ne može blokirati kraljicu. To je šah-mat.

12. korak: Pat


Ukratko, pat označava neriješen rezultat (remi). Ako ne postoji nijedan potez koji ijedan od igrača može napraviti, nalaze se u pat poziciji.
Na ilustraciji je na redu “bijeli” igrač. Sva su polja oko kralja pod napadom, ali kralj nije u šahu te se ne može micati. Jedinu preostalu bijelu figuru, pješaka, blokira kralj. Budući da je ikakvo kretanje nemoguće, proglašava se pat.
Kada bi na ploči bila još jedna otvorena bijela figura, igrač bi morao pomaknuti nju i igra bi se nastavila.

13. korak: Osnovna strategija

Šah je iznimno složena strateška igra i nemoguće je u ovako kratkom vodiču opisati, pa ni nabrojati, sve moguće taktike kojima se može pobijediti. Ipak, željeli smo novim igračima ostaviti pokoju smjernicu, koja će, nadamo se, biti od pomoći.
Vrijednost figura
Jasno je da želiš spriječiti uzimanje svih svojih figura, ali je dobro znati koje su najjače, odnosno “najteže”, kako bi lakše donio odluku koju spasiti. Wikipedija nudi dobro pojašnjenje vrijednosti svake figure, a mi donosimo samo poredak:
> kraljica = najjača, najveće vrijednosti
> top
> lovac, skakač
> pješak = najslabiji, najmanje vrijednosti
Većina smatra da su lovac i skakač podjednaki na ljestvici vrijednosti, no neki ipak daju blagu prednost lovcu.
Pješaku raste vrijednost uslijed promocije. Iako se može “pretvoriti” u bilo koju od figura, gotovo je uvijek preporučljivo promovirati ga u kraljicu.
Nadzor nad pločom
Pri izgradnji obrane, ne zaboravi pregledati ploču i procijeniti jačinu i stabilnost svojih položaja na svim dijelovima ploče. Pokušaj jednoliko rasporediti vrijednost figura i kombinacija te približiti pojedine figure onom polju za koje smatraš da bi moglo biti sljedeće napadnuto.
Pri napadu valja paziti na to da pojedine figure ne postanu odsječene od ostatka. Korisno je uvijek imati tzv. pomoćnu figuru, koja može “uskočiti” u neočekivanim situacijama. Upotreba figura u paru gotovo uvijek donosi bolje rezultate od samostalne figure.

14. korak: Igraj!

Sada znaš osnove. Nabavi ploču i kreni!
Uživaj!

KOMENTARI: