Šahovska otvaranja za početnike

Šahovska otvaranja za početnike

Prvi potezi u šahovskoj igri nazivaju se otvaranje ili potezi otvaranja. Dobro otvaranje omogućit će bolju zaštitu kralja, kontrolu nad pločom (pogotovo nad centrom), veću pokretljivost te stvoriti prilike za osvajanje suparničkih pješaka i figura.

Mogući potezi otvaranja u šahu stotinama su godina opsežno proučavani, a brojni su ti algoritmi dobili nazive uz pomoć kojih je rasprava o igri mnogo jednostavnija.

Ovdje se nabraja nekoliko dobro poznatih šahovskih otvaranja, tako da ih možete prepoznati kada ih vidite primijenjene u igri. Mnoge knjige i enciklopedije donose upute kako odigrati svako od navedenih otvaranja. Mi ćemo se usredotočiti na neke osnovne pristupe početku igre šaha. To je samo manji set poznatih otvaranja; brojni drugi nisu spomenuti ni opisani. Prije upotrebe određenog otvaranja preporučljivo je potražiti detaljniji opis i upute od onih koje ćete naći na ovoj stranici. Slike pokazuju položaj figura u otvaranju; odabirom određene slike pokrenut ćete animirani prikaz poteza (samo ukoliko imate instaliran PGN preglednik).

Pri svakom je otvaranju cilj osvojiti ključni teritorij, naročito centralna polja, te rasporediti figure i pješake na korisne položaje. Neki su potezi pritom izravni i očiti, dok su drugi suptilniji i omogućuju neizravno približavanje tim ciljevima.

Ovdje predstavljamo 3 skupine otvaranja:

1. Bijeli igrač igru može započeti pomicanjem kraljeva pješaka 2 polja naprijed (“e4”). Taj potez donosi mnoge prednosti – neposredno radi na osvajanju i kontroli centra te oslobađa dvije figure (kraljicu i lovca). Popularan je to potez koji crnom igraču ostavlja dvije mogućnosti:

a) Može slijediti primjer bijelog i odgovoriti s “e5”, što vodi u otvaranja kao što su “Ruy Lopez”, “Giuoco Piano” (uključujući i varijantu “Evansov gambit”) i “Kraljev gambit”.

b) Crni također može pokušati nešto drugo, što obično vodi otvaranjima kao što su “Sicilijanska obrana”, “Francuska obrana”, “Caro-Kann”, “Centralni protunapad” i “Moderna (Pircova) obrana”.

2. Bijeli igrač može započeti pomicanjem kraljičina pješaka na “d4”. Taj potez stvara podlogu za otvaranja kao što su “Damin (kraljičin) gambit”, “Kraljeva indijska obrana”, “Nimzo-indijska”, “Bogoljubova indijska” i “Damina indijska obrana” te “Nizozemska obrana”.

3. Igra može započeti nekim drugim potezom umjesto “e4” ili “d4”. Jedan od primjera jest “Englesko otvaranje”.

Svaki od spomenutih načina opisan je u nastavku.

Ruy Lopez
Otvaranje “Ruy Lopez”, također poznato kao “Španjolsko otvaranje”, započinje na sljedeći način:
1. e4 e5
2. Nf3 Nc6
3. Bb5

“Ruy Lopez” staro je otvaranje, nazvano po španjolskom svećeniku i šahovskom entuzijastu iz 16. stoljeća. On je proveo sistematično istraživanje ovog i ostalih šahovskih otvaranja, što je i zabilježio u knjizi od 150 stranica. Otvaranje je još uvijek u aktivnoj upotrebi; favorit je šahista Garyja Kasparova i Bobbyja Fischera. Pri tom otvaranju bijeli igrač stvara priliku za blokiranje d-pješaka ili skakača i odmah započinje napad, istovremeno se pripremajući za rokadu (rošadu).

Bijeli igrač općenito stavlja pritisak na crnog e-pješaka te se nastoji pripremiti za pješaka na d4. Najbolji odgovor crnog na potez 3 jest “a6”, čime izravno napada suparničkog bijelog lovca. Nakon toga bijeli se može povući (“Ba4”) ili zamijeniti figure (“Bxc6”).


Giuoco Piano (“Tiha igra”)
U ovoj “tihoj igri” bijeli igrač izvodi blagi napad na lovca, ali crni obično uspijeva uzvratiti jednakom mjerom. Započinje na sljedeći način:
1. e4 e5
2. Nf3 Nc6
3. Bc4 Bc5

Ako bijeli odgovori s “d3”, dobiva se “Guioco Pianissimo” (“najtiša igra”) – vrlo pasivan način igranja.

Ako bijeli odgovori s “b4”, nastupa “Evansov gambit”, pri kojem bijeli žrtvuje pješaka u zamjenu za centar ploče i moguće otvaranja svoga kraljičina lovca.

Kraljev gambit
To je otvaranje bilo najpopularnije u 1800-im godinama. Bijeli igrač nudi pješaka u zamjenu za brz napredak ostalih figura. Danas se rijetko viđa na majstorskoj razini; prema Keeneu ustanovljeno je da crni u toj situaciji može ostvariti razuman položaj, ne dajući pritom ništa za bijelog pješaka.

1. e4 e5
2. f4

Logičan je odgovor na to potez “exf4”, prihvaćajući gambit.


Sicilijanska obrana
Počinje ovako:
1. e4 c5

Sicilijanska je obrana popularna na majstorskom stupnju. Crni se odmah bori za centar, ali napadom iz c-stupca (umjesto oponašanja poteza bijelog igrača) stvara asimetričan položaj koji vodi u niz kompliciranih situacija. Crni nastoji napasti bijelog e-pješaka, često preko skakača na “f6” ili lovca na “b7”. Cilj je povući potez “d5” bez negativnih posljedica.

Sicilijanska je obrana intenzivno proučavana i postoje razne varijante. Jedna od omiljenih jest i “Zmaj”, koji započinje ovako:
1. e4 c5
2. Nf3 d6
3. d4 cxd4
4. Nxd4 Nf6
5. Nc3 g6

U toj varijanti crni izvodi “fianchetto” na lovcu na “h8 – a1” dijagonali. Naziva se “Zmaj” jer bi položaj crnih pješaka trebao nalikovati na zmaja.

Druga varijanta koja je također prilično popularna jest “Najdorf”. Započinje isto kao “Zmaj”, ali se od te varijante razilazi potezom br. 5 crnog igrača:
1. e4 c5
2. Nf3 d6
3. d4 cxd4
4. Nxd4 Nf6
5. Nc3 a6

Velemajstor Daniel King tvrdi da bijeli na to najčešće odgovara s “Be2”, dopuštajući pritom crnom da napadne centar s “e5”.


Francuska obrana
U Francuskoj obrani crni igrač prepušta veći dio kontrole nad središnjim poljima bijelom, dok on (crni) gradi sigurnosni zid pješaka. Ovako počinje “Francuska obrana”:

1. e4 e6
2. d4 d5

Igra obično podrazumijeva manevriranje i borbu za položaj. Centar postaje zatvoren, uzdignu se dva niza suparničkih pješaka i svaki igrač pokušava nadigrati suparnika. Bijeli najčešće nastoji odigrati “e5”, dok crni pomiče “c5” ili “f6”. Lovac crne kraljice tako često postane zarobljen i beskoristan te je taj položaj poznat kao “Francuski lovac”.


Caro-Kann
“Caro-Kann” otvaranje nalik je “Francuskoj obrani” – crni dopušta bijelom preuzimanje kontrole nad središnjim poljima ploče, a on pješakom pokušava doći do “d5”. Započinje sljedećim potezima:

1. e4 c6
2. d4 d5

Glavna linija otvaranja jest:

1. e4 c6
2. d4 d5
3. Nc3 dxe4

Crni tako uspije eliminirati jednog od centralnih bijelih pješaka te na taj način unaprijediti svoje figure, što je svakako prednost tog otvaranja u odnosu na “Francusku obranu”. Međutim, crne figure tu zauzimaju pasivniju ulogu u obrani pa se oni koji primjenjuju ovo otvaranje često nadaju pogrešnom potezu bijelog igrača (bez obzira koliko neznatnom).


Središnji / Centralni protunapad
“Centralni protunapad” počinje ovako:
1. e4 d5

To se otvaranje naziva još i “Skandinavskim”.  Uobičajeni nastavak jest potez “exd5 Qxd5”.

 


Pircovo ili Moderno otvaranje
Osim spomenutih, ovo se otvaranje pojavljuje pod raznim imenima, a započinje na sljedeća dva načina:
1. e4 d6

ili
1. e4 g6

Keene pod “Modernom obranom” smatra sljedeći niz poteza:
1. e4 g6
2. d4 Bg7

To je relativno novo otvaranje. Tijekom 1930-ih godina smatralo se inferiornim, ali se već prije 1960-ih počelo smatrati dosta praktičnim. Crni igrač dopušta bijelom preuzimanje centra s ciljem potkopavanja i uništavanja tog “odličnog” položaja. Takvo je otvaranje složeno i riskantno, budući da je pravilna primjena neprirodna (neposredan centar ploče prestaje biti cilj strategije).


Damin (kraljičin) gambit
S tim otvaranjem prelazimo na ona koja ne započinju s “e4”. Damin gambit kreće ovako:
1. d4 d5
2. c4

Bijeli žrtvuje svog pješaka kako bi postigao brži razvoj. Crni može pristati na gambit potezom “dxc4” (= “prihvaćen damin gambit”), što je riskantniji odgovor na otvaranje. Može odigrati i “Nc6” (tzv. Čigorinova obrana), “e6” (što vodi u “Taraš obranu”) ili “e6” (“Ortodoksna obrana”).


Kraljeva indijska obrana
Ovo je primjer hipermodernog otvaranja, pri kojem crni ponovno prepušta središnja polja bijelom igraču, kako bi ga nadigrao i uništio mu položaj. Riskantan je to potez, jedno od najdražih otvaranja šahista Kasparova i Fischera.
1. d4 Nf6
2. c4 g6
3. Nc3 Bg7

Crni će vjerojatno željeti odgovoriti sa “c5”, nakon čega će bijeli odigrati “d5”; uslijedit će “e6” i “b5”.


Nimzo-indijska, Bogoljubova indijska i Damina (kraljičina) indijska obrana
Sve od ovih “Indijskih obrana” započinju ovako:
1. d4 Nf6
2. c4 e6

“Nimzo-indijska” nastavlja s “Nc3 Bb4”. Pritom bijeli nastoji složiti što više pješaka u centru te nagomilati ostale figure iza njih kako bi pripremio napad.

Nizozemska obrana
Započinje kao:
1. d4 f5

Nizozemska je obrana agresivan protupotez crnog igrača. On odmah kreće prema bijelom kralju kako bi uništio bijelog igrača. Međutim, takvo otvaranje ujedno postaje slabost strategije crnog – potez f-pješaka čini slabi obranu crnih figura te sprječava njihov napredak.


Englesko otvaranje
Englesko otvaranje ono je koje započinje sa strane:
1. c4

Bijeli igrač kreće s nadom preuzimanja kontrole nad centrom tako što će najprije stvoriti snažnu stranu. Uobičajeni je odgovor crnog “c5”.

2021. © Šah Igre. Sva prava pridržana. | info@sahigre.com
Sidebar Scroll To Top
Ova web-stranica koristi kolačiće. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.